[column] Waarom stoppen met adverteren een dure vergissing is voor je merk

[column] Waarom stoppen met adverteren een dure vergissing is voor je merk
  • Algemeen
  • 22 mei 2025 @ 10:20
  • Link
  • Leo van Sister
    Leo van Sister

    Merkcommissaris
    De Merkcommissarissen®
  • Geen tag

Vele CMO’s en hun marketeers kennen deze discussie wel. Bij de jaarlijkse budgetrondes met de directie of eigenaar wil nog wel eens de vraag gesteld worden of zoveel merk- of marketingbudget nou wel echt nodig is. En wat zou er nou echt gebeuren als je simpelweg stopt met adverteren?

Wat gebeurt er als merken stoppen met adverteren?

Onderstaande grafiek van het Ehrenberg-Bass Instituut toont de langdurige impact op de verkoop en is een waarschuwing voor marketeers die pleiten voor korte termijn besparingen door het verlagen van mediabestedingen.

Merken die stoppen met adverteren zien volgens deze studie een constante, langdurige afname van de verkoop over meerdere jaren. Kleine en middelgrote merken worden het hardst getroffen, maar zelfs grote merken zijn niet immuun. Er is geen plotselinge ineenstorting. Gewoon een langzame, voorspelbare vervaging. Marketing zorgt niet alleen voor een korte termijn reactie. Het beschermt toekomstige inkomsten.

Als jouw merk niet zichtbaar is, wordt het vergeten, en vergeten merken groeien niet. Als je klanten of belanghebbenden adviseert over bezuinigingen... De kosten van stilte verschijnen later, in verloren marktaandeel, niet in directe besparingen.

Het is wel de vraag wanneer een merk big, medium of small is, maar duidelijk is dat stoppen met adverteren marktaandeel en omzetverlies met zich meebrengt.

Bron: Ehrenberg-Bass Instituut voor Marketingwetenschap (artikel van Adriaan Dekker op LinkedIn).

Return on marketing & branding

Brand accountability is het magische woord wat maakt dat je als marketeer een meer effectieve marketingoperatie kunt sturen.

Het is van alle tijden dat veel marketeers het moeilijk vinden om de werkelijke effecten en resultaten van hun werk aan te tonen. Terwijl juist dat toch sterk bepalend is voor de verdere groei van organisatie, merk en de marketeers zelf. En om je marketingbudget te behouden.

Brand Accountability nader uitgelegd    

Eerdere onderzoeken onder marketing- en communicatieprofessionals tonen aan dat veel vakgenoten het nog behoorlijk lastig vinden om de accountability, zeg maar de resultaten van hun marketing- en communicatie-investeringen aan te tonen, terwijl hun bazen dat wél van hen verwachten.

Brand Accountability is het merk- en marketinginstrumentarium dat inzicht geeft in de effectiviteit van alle gepleegde branding, marketing- en communicatie-inspanningen. Het maakt daarmee de activiteiten van marketeers en merkenbouwers op een praktische wijze meer accountable.

Hoe brand accountability werkt lees je hier: [column] brand accountability lastig? Welnee!e | MarketingTribune B2B

Wees de directie altijd voor

Zelf ben ik destijds als jonge marketing manager ook een keer geconfronteerd met een onverwachte coupe van de hoofddirectie om maar even 50% van mijn wereldwijde marketingbudget in te leveren. Ik was marketingmanager bij Frico kaas en we hadden marketingprogramma’s lopen in ruim 80 landen. Frico zat in een coöperatie van boeren en dat jaar viel de melkprijs (= opbrengstprijs) voor de boeren tegen. Aangezien de hoofddirectie, zoals velen toen, niet overtuigd waren van het rendement van merk- en marketinginspanningen, had men bedacht dat ik van dat grote budget rustig 50% kon inleveren.

Ik had er geen goed antwoord op omdat ik toen nog niet wist wat de effectiviteit was en trachtte weg te komen met de opmerking dat we na een jaar of zo vanzelf wel zouden zien waar we omzet en marktaandeel zouden gaan verliezen.

Dat was destijds ook gevoed door de beruchte uitspraak van mijn mentor professor Giep Franzen die had betoogd dat 50% van elke reclamegulden weggegooid geld was.

Velen pakten dat aan om het leven van marketeers lastig te maken en budgetcuts toe te passen, want ja de grote professor had dat immers gezegd.

De opmerking van Giep was echter zo bedoeld dat je als marketeer gewoon moet weten en anders laten uitzoeken wat het echte rendement van merk- en marketinginspanningen is. Zodat je bij elke budgetronde en confrontatie met directies weet hoe dat te pareren en je marketingoperatie bij te sturen of de aangetoonde effectiviteit daarvan.

Na die onzalige confrontatie ben ik op zoek gegaan naar de werkelijke effectiviteit van de marketing- en reclame inspanningen. En heb daar telkens mijn strategie op aangepast.

Neem van mij aan dat je daarmee ook veel betere resultaten haalt en dat laat zich prettig communiceren naar de capo’s...

Leo van Sister

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken